Van rijkskantoor naar stedelijk icoon
Gebouw Hoogvoorde in Rijswijk werd oorspronkelijk ontworpen en gebouwd voor het Ministerie van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk. Na het vertrek van het ministerie in 1998, inmiddels opgegaan in het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, werd het gebouw grondig gerenoveerd en her bestemd door Bouwconsulting.
Herontwikkeling en nieuwe functie
Na een ingrijpende verbouwing en een complete vernieuwing van het exterieur werd Hoogvoorde in 2003 opgeleverd als multifunctioneel kantoorgebouw. Sindsdien huisvest het onder andere het stadhuis van Rijswijk en diverse andere kantoorfuncties. De renovatie werd ontworpen door architect Anoul Bouwman, destijds werkzaam bij Alynia-Lerou architecten.
Bouwtechniek: het jackblocksysteem
Hoogvoorde, voorheen bekend als Gebouw L, is 80 meter hoog en werd in 1971 opgeleverd naar ontwerp van Jan Lucas van architectenbureau Lucas & Niemeijer. Het is een van de weinige gebouwen in Nederland die zijn gerealiseerd met het jackblocksysteem. Bij deze techniek worden verdiepingen op de grond gebouwd en hydraulisch omhoog geperst. Dit systeem werd eerder toegepast in het nabijgelegen Gebouw M, nu bekend als De Generaal, dat 18 meter lager is dan Hoogvoorde.
Een markant gebouw met geschiedenis
Het gebouw ligt aan het Bogaardplein, direct naast winkelcentrum In de Bogaard. Hoogvoorde kent ook bijzondere historische anekdotes. Zo leidde de artistieke aankleding van het interieur in 1976 tot publieke discussie, toen ambtenaren via een schildering van gespreide vrouwenbenen de lift moesten betreden. Een opvallend detail dat destijds de nodige ophef veroorzaakte.